NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 10-The Yellow Butterfly

Share

Unit 5|Lesson 10-The Yellow Butterfly

3rd Class English Marigold 

NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 10-The Yellow Butterfly (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answer for Textbook Questions NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 10-The Yellow Butterfly

Page no. 49

Reading is fun

Q 1. Where did Sonu first see the yellow butterfly?

Ans. 2 Sonu first saw the yellow butterfly in his garden.

Q 2. Name three places where the butterfly rested.

Ans. 2 The butterfly rested on the rose bed, lotus, and peach tree.

Q 3. Why did Sonu chase the butterfly?

Ans. 2 Sonu chased the butterfly to catch it.

Q 4. Why did Sonu let the butterfly go?

Ans. 2 The butterfly was sad in his hand, so he let her go.

 Talk time

Q 1. If you were a butterfly, how would you feel if you were caught?

Ans. 1 If I were a butterfly, I would be so sad if caught.

Q 2. Why did the butterfly go to the flowers in the garden?

Ans.2 The butterfly went to the flowers to drink the sweet nectar.

You want to know more:- North American Butterfly Association

Page no. 50

Q 3. Say these sentences aloud.

Note:- Let children say these sentences aloud. If they start to enjoy the activity surely your half work is done.

Butterflies can fly. Birds can fly.

Kites can fly. Aeroplanes can fly.

Can we fly?

No, we can’t. We can fly in an aeroplane.

Let’s write

Q 1. Write the sentences in the proper order using these words to help you:-
first then after this finally

Ans. 1

  1. First of all, I get out of bed.
  2. Then I brush my teeth and have a bath.
  3. After this, I eat my breakfast.
  4. Finally, I dress up and go to school.

Team time

Activity: Paper fun- Let’s make a butterfly.

Note:- Follow the procedure as mentioned in the book and make a beautiful butterfly. Enactment of the story with the help of butterflies made by children will motivate them. Moreover, it will help them retain the story forever. You can help them with planning. It would definitely be going to consume a bit more time but surely mark the difference. NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 10-The Yellow Butterfly is just for y our assistance not more than that. Therefore consider your teacher’s advice more valuable. He/she is the person with all methodologies.

Page no. 51

Word building

Q Make two words from one word. One has been done for you.

Ans.

butterfly butter fly
everywhere every where
inside in side
outside out side
sunlight sun light

 Check these too:-

1 NCERT Solutions 3rd English Unit 4 Lesson 8-A Little Fish Story

2 NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man

NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 10-The Yellow Butterfly (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 


Share

Leave a Comment