NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man

Share

Unit 5|Lesson 9-The Balloon Man

3rd Class English Marigold 

NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary.

Page no. 44

Reading is fun

Q 1. Where does the balloon man stand?

Ans. 1 The balloon man stands in the market square.

Q 2. What happens to the balloons when there is a wind?

Ans. 2 The balloons tug when there is a wind.

Q 3. What does the child like to see the balloon man do?

Ans. 3 The child likes to see the balloon man setting the balloons free in the sky.

Talk time

Q 1. How high can balloons fly?

Ans. 1 Balloons can fly so high in the sky.

Q 2. What do you like about this poem?

Ans. 2 I like colourful balloons which can fly high in the sky.

KNOW MORE:- 15 AWESOME BALLOON SCIENCE EXPERIMENTS

Word building

Q 1. Identify the words from the jumbled letters and write the word in the space provided.

Ans. 1

Jumbled words Correct words Jumbled words Correct words
llaboons balloons cunlh lunch
ulbe blue ploeep people
wolbe below, elbow crat cart
Q 2.  Put the words given in the box into the following groups

 

wind turnip purple pineapple sky
green grass white yellow rice

Ans. 2

(a) nature- wind sky grass
(b) food- turnip pineapple rice
(c) colours- purple green white yellow

 

Page no. 45

Q 3.  How many colours can you find hidden in this maze? Write their names below.

Ans. 3

A B C D E O P G H I
J K L M N R U R Q R
S T P U R A R U Y U
W H I T E N P E E B
V W X X D G L N L L
I F O G H E E U L U
O M B R O W N N O E
L Q L W A R S T W V
E X A X Z N A B C D
T F C G H I G N K L
M N K O P I N K G T
Q 4. Fill in the blanks in the balloons with their opposites. You can find them in the poem The Balloon Man. One is done for you.

Ans. 4

never small rainy
always big sunny
low sit near
high stand far

Page no. 46

Team time

Note:- Children must do it their own. No comparison should be there. Let the commit mistakes and learn how to work with materials. NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man is just for reference. For more accurate information rely on teacher and books. 

Say aloud

string- stand

stream- sting

strong- still

haul- hall

mite- might

tailtale

sale- sail

Note:- 

Listen- give children the opportunity to hear these words.

Speak-Let they speak after you.

Read- Let them read their own.

Write– motivate them to write these words.

Use- ask them to use these words in sentences.

Form- use all the sentences and form a paragraph. NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man is an assistive material for more accurate pieces of information ask your teacher and consult the textbooks.

More articles:-NCERT Solutions 3rd English Unit 4 Lesson 8-A Little Fish Story

NCERT Solutions 3rd English Unit 5 Chapter 9- The Balloon Man (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

 


Share

Leave a Comment