NCERT Solutions 5th English Unit 6 lesson 12- The Talkative Barber

Unit 6|Lesson 12-The Talkative Barber

4th Class English Marigold 

NCERT Solutions 5th English Unit 6 lesson 12- The Talkative Barber (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Solutions for textbook questions NCERT Solutions 5th English Unit 6 lesson 12- The Talkative Barber

Page no. 105

Let’s Read

Q. 1. How many brothers did the Barber have?

Ans. 1 The barber had six brothers.

Q. 2. Why was the Sultan in a hurry?

Ans. 2 The Sultan was in a hurry because he had to attend a feast with his friends.

Q. 3. Why did the Barber take so long to shave the Sultan?

Ans. 3 The barber was busy taking and took so long to shave the Sultan.

Q. 4. Write True or False.

Ans . 4 (i) The Barber was shaving the Sultan’s beard. (false)

(ii) The Sultan gave him three gold coins. (true)

(iii) The Barber refused to leave the Sultan’s palace.(true)

(iv) There were seven brothers altogether in the Sultan’s family. (false)

Q. 5. Why did the Barber want a lot of food?

Ans. 5 The barber had invited his friends for a meal but had made no preparations. So he wanted a lot of food.

Let’s Listen

A Lion

A lion emerged from his lair

For a short summer cut to his hair,

But the barber he wept,

While his customers slept

As they waited their turn in the chair.

Joseph G. Francis

Note:- Recite the rhyme with students and let them enjoy.

Page no. 106

Let’s Talk

Q. 1. Did the Sultan enjoy Barber’s talk? Why do you say so?

Ans. 1 No, the Sultan did not enjoy the talk. He wanted to get rid of him. Therefore he gave him gold coin and food.

Q. 2. Which part of the story did you find the funniest?

Ans. 2 The Sultan was half shaved, and the barber inspecting the dishes was the funniest part of the story.

Or

The funniest part of the story was when the barber stopped shaving and started to examine the dishes.

Q. 3. What are the things the Sultan gave to the Barber?

Ans.3 The Sultan gave him gold, lots of food, and fruits.

Q. 4. Do you think the Sultan was really very generous? Why do you say so?

Ans. 4  Yes, I think the Sultan was very generous. Because he gave everything to the barber to get his shave finished.

Word Building

Q. 1. Study the words in the first column and see the changes in them in the second column. The words in Column II are the opposites of the words in Column I.

Ans. 1

I

II

important unimportant
patient impatient
pleasure displeasure
Now write the opposites of the following using un-, im-, dis-.
(i) believe disbelieve
(ii) shaved unshaved
(iii) perfect imperfect
(iv) satisfy dissatisfy
(v) polite impolite
(vi) respect disrespect
(vii) pure impure
(viii) expected unexpected
(ix) obedient disobedient

Page no 107

Q. 2. Fill in the blanks by adding un-, im- or dis- to the words given in the box.
tidy patient kind like
able appear possible

Ans. (i) The teacher got upset with Rani because her work was untidy

(ii) The dog was impatient to climb the tree to chase the cat.

(iii) I dislike hot milk, I like it cold.

(iv) It is impossible to cross the road during peak traffic hours. (v) The magician waved his magic wand and made the rabbit disappear

(vi) The passengers became impatient when the train was late again.

(vii) It is very unkind to make fun of another person’s weaknesses.

Q. 3. Notice the highlighted words in the sentence given below.

You ordered me to come, so I will not quit your house till I have shaved you.

While he was shaving me, he could not stop talking.

Now use the joining words given in the box to fill in the blanks.
if or till where unless so there

Ans. 3  (i) Please wait with me till the bus arrives.

(ii) Do you like football or cricket?

(iii) My father packed my lunch while my mother combed my hair.

Page no. 108

(iv) We will reach on time if we go by car.

(v) Your speech cannot be heard by the audience unless you use a powerful mike.

(vi) It was beautiful so they decided to go for a picnic.

(vii) We went to the zoo where we saw many animals.

Word Fun

Q. Look at the words in the bubbles/grid. Write what you do when you are at a…
sit drink play yell dance wave
sing serve run enjoy buy compete
shout ride greet win cheer
  1. feast? ————- serve
  2. race? – ————-run
  3. cricket match?- —play
  4. cinema?- ———cheer
  5. fair? – ————enjoy
  6. party?- ———–dance

Let’s Write

How does your father/uncle shave his face every day? He lathers his face with shaving cream, then he uses his razor. He runs it over his face, in even strokes. After this, he washes his face and wipes it to get rid of the lather.

Now describe two of the following processes.
 (i) How to send a letter/e-mail.
 Ans. Writing a Letter

Buy an envelope from the post office. Write a letter and put it in the envelope. Seal the envelope and post it in the letterbox.

Or

Writing Email

Connect to the internet and open browser. Go to Gmail site. Then sign in and type your email. Click on the post tab and its done.

(ii) How to make a salad.
Ans. Making of salad

Wash carrot, radish, and cucumber thoroughly. Cut them into small slices.  Place them on a plate. Add some salt and lemon juice to it. Now the salad is ready to be served.

(iii) How to prepare a garden bed to grow flowers.
Ans. Making of the garden bed

First of all, find a suitable place for a garden bed. Dig the place thoroughly to break up and loosen the soil. Mix compost in the soil. Then level it and sow seeds. After this cover the bed with fine soil. Water it daily. After some days you will find small plants in your garden bed.

know more click here:- How to Build a Simple Raised Garden Bed

(iv) How to paint a mural or a wall picture.
Ans. Painting a mural

First of all, choose best paint quality and color. After that go to the market and buy paint and brushes. Clean the surface of the wall first. Mix the paint well. Now apply the paint gently all over. Coat it twice and thrice if needed. Your wall has become beautiful now.

If you want to know more click here:-How to Paint an Interior Wall

Read more: NCERT Solutions 5th English Unit 6 lesson11-Class Discussion

NCERT Solutions 5th English Unit 6 lesson 12- The Talkative Barber (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *