NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Chapter 17 – Don’t Tell

Share

Unit 9|Lesson 17-Don’t Tell

3rd Class English Marigold

NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Chapter 17 – Don’t Tell (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions –NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Chapter 17 – Don’t Tell

Page no. 89

Reading is fun

Q1. How old is the speaker?

Ans. 1The speaker in the poem is a child.

Q 2. Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem?

Ans. 2 ‘They’ and ‘them’ are the adults in the poem.

Q 3. What is the secret the speaker is hiding?

Ans. 3 The speaker is hiding a giant inside.

Talk time

Q 1. Think of three things that ‘they’ won’t let you do.

Ans. 1 They won’t allow me to go market, cook food, and drive a car.

Q 2. What are the things you’d like to do when you are grown-up that you can’t do now?

Ans. 2 I would like to drive a car, cook tasty food, and go on tours.

Word building:- NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Chapter 17 – Don’t Tell

Q 1. Using the letters of the given word, make three words. One is done for you.
Blackboard mother vegetable thousand helicopter
black hero eagle stand petrol
board home table aunt police
back moth leave sound torch
Note:- NCERT Solutions Class 4 English Unit 6 Chapter 12- The Scholar’s Mother tongue
Q 2. Look at these words in the poem.

Don’t, I’m,  I’ll

Ans. 2 Here are their full forms:

Don’t – Do not

I’m- I am

I’ll- I will

Page no. 90

Q 1. Now write the full forms of the following words.

Ans. 1

Can’t- cannot

It’s- it is

Isn’t –is not

What’s- what is

That’s- that is  

Q 2. Make sentences using the following

Ans. 2

He’s – He’s a strong man.

She’s- She’s a smart girl.

You’re– You’re my best friend.

 We’re – We’re playing.

Q 3. Now write about two things you’ll do when you grow up. You can begin like this :

Ans. 3 When I grow up I’ll drive my own car. I’ll visit other countries. I’ll make everybody happy.

Team time

Class Word Chart — How many new words have you learnt? Write down three words you have learnt so far. Write them down on a chart or blackboard. Tell their meanings to the class.

Note:- Let students do the activity and help where needed.

Say aloud

Giant, jam, gym, June

Goose, grey, gold, gum

Q Choose and tick the words with a ‘j’ sound

Ans.

1. January, goose, gem, jam

2. Jacket, giraffe, grow, July

3. Giant, grapes, grey, June

NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Chapter 17 – Don’t Tell (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 


Share

Leave a Comment