NCERT Solutions Class 3rd English Unit 8 Chapter 16-My Silly Sister

Share

Unit 8|Lesson 16-My Silly Sister

3rd Class English Marigold

NCERT Solutions Class 3rd English Unit 8 Chapter 16-My Silly Sister (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Page no. 83

Reading is fun

Q 1. What does the baby do with the pebbles?

Ans. 1 The baby tries to eat pebbles.

Q 2. What does the baby do with the book?

Ans. 2 The baby tears the pages of book and roars.

Q 3. When does the baby laugh?

Ans. 3 The baby laughs when her brother scolds her and call her naughty.

Q 4. Why does the washerman bring donkeys?

Ans. 4 The washerman brings the donkey to take away the dirty clothes.

Talk time

Q 1. What is the funniest thing the baby does?

Ans. 1 The funniest thing the baby does is when she puts pebbles into her mouth.

Q 2. Do you think the baby sister is really silly? Why?

Ans. 2 No, she is not silly. She is so small to understand right and wrong things.

Let’s move and dance

Hands are for clapping,

Feet are for walking,

Hips are for shaking,

Arms are for stretching,

Eyes are for blinking,

Heads are for nodding,

Elbows are for moving,

Mouths are for talking.

 You can make similar verses of your own.

Note:- Extend this with other parts of the body and let students learn the working of various parts of the body. It is better to make them learn joyfully instead of making them retain in mind abstractly. NCERT Solutions Class 3rd English Unit 8 Chapter 16-My Silly Sister is for help only. Do not rely on this completly. Ask the expert first.

 Page no. 84

Word building

Q 1. Fill in the blanks to spell words from the story.

Ans. 1

Words with missing letters

Corrected words

sl- – y silly
pe- – l- s pebbles
str-ets streets
s- old scold
le- – ons lessons
n-u-hty naughty
exc-t-m-nt excitement
d-nk-y donkey
Q 2. Write similar words from the story:

Ans. 2

Foolish Silly
Stones Pebbles
Mischievous Naughty
Fetch Bring
Q 3. Fill in the blanks with words from the box

children       they    bell    The

Ans. 3

1The children are playing in the field. They are happy.

2 They are playing ‘catch-me-if-you-can.’

3 The bell has rung. It is time for lessons.

Page no. 85

Q 4. Fill in the blanks

Ans. 4

  1. One child, many children.
  2. One fox, many foxes.
  3. One duck, many ducks.
  4. One goose, many geese.
Q 5. Add ‘ful to make a word.

Ans. 5

1. The children are playful (play)

2. The flowers are beautiful (beauty)

3. The books are used. (use)

4. The vegetables are plentiful· (plenty)

Q 6. Add ‘ly’ to make a word

Ans. 6

1. The new shoes are lovely· (love)

2. He is really smart. (real)

3. We should eat slowly. (slow)

4. Let us sing softly. (soft)

Q 7. Add ‘ish’ to make a new word.
  1. That girl is always crying. She is childish· (child)
  2. I slipped on a banana peel. I feel foolish. (fool)
  3. My sister is babyish. (baby)

Page no. 86

Let’s write

Q Write five sentences on how you help at home.

1 I help mother in keeping home clean.

2 I help father in the garden.

3 I also help my brother in studies.

4 I also help my sister with the cleanup.

5 I do not litter in the house.

Say aloud

donkey monkey turkey
sister mother father

Note:- Say these words aloud and ask students to make sentences using these words. And try to figure out a paragraph in the collection of all sentences made in the class.

Popcorn

I’m a popcorn Put me in a pan

Shake me and shake me

As fast as you can

And I’ll pop!

Read more:-NCERT Solutions 3rd English Unit 8 Chapter 15–What’s in the Mailbox?

 

NCERT Solutions Class 3rd English Unit 8 Chapter 16-My Silly Sister (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 


Share

Leave a Comment