NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 14- The Giving Tree

Unit 7|Lesson 14-The Giving Tree

4th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 14- The Giving Tree (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions -NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 14- The Giving Tree

Reading is fun

Q1. How did the boy enjoy the company of the tree?

Ans. 1The boy was used to climb the tree, swung from its branches, ate fruits, and slept under its shade.

Q 2. How did the tree help the boy earn money?

Ans. 2 The tree offered apples to sell and earn money.

Q 3. What did the boy make with the branches of the tree?

Ans. 3 The boy made a nice house with the branches of the tree.

Q 4. What did the boy make with the trunk of the tree?

Ans. 4 The boy made a boat with the trunk of the trees.

Q 5. How was the stump of the tree useful?

Ans. 5 The stump of the tree was useful to sit on and rest.

Q 6. Why is the play called The Giving Tree?

Ans. 6 In this play tree is giving everything to the boy. It never asked for anything. It is why named The Giving Tree.

Word building

Q 1. Make new words and complete the sentences.

Ans. 1 (a) The children love to sing loudly (loud)

(b) Read your lesson silently. (silent)

(c) Throw the ball slowly. (slow)

(d) The tree gave its fruit to the boy happily. (happy)

(e) Do your work neatly. (neat)

Q 2. Fill in the blanks with the correct word.

Ans. 2 My mother went to the market and bought a kilogram of apples. (apple/apples), a dozen bananas. (banana/bananas) and a dozen oranges. (orange/oranges). I love oranges. So I ate an orange. (orange/oranges). My brother wanted a banana. (banana/bananas) and my sister asked for an apple. (apple/apples). A tree has one trunk. (trunk/trunks) but many branches. (branch/branches). A branch (branch/branches) has a number of (leaf/leaves) leaves and flowers (flower/flowers).

Page no. 127

Let’s talk

Q 1. Why should we not cut trees?

Ans. 1 The tree gives us fresh air, fruits, fuel, timber, shade, medicines. It keeps helping us all its life. Therefore we should not cut trees.

Q 2. At the end of the play, only the stump of the tree is left. Find out if it will grow into a tree again.

Ans. 2 It is not going to grow into a tree.

See and Read more here:- 7 Ways Kids Can Help Save Trees

Q 3. Say the given sentences with different expressions.

 

(a) Come and play with me.

(b) I want to buy things and have fun.

(c) Come and climb up my trunk and swing from my branches.

(d) Cut down my trunk.

(e) I am too old to swing on branches.

(f) I am too tired to climb.

Ans. 3

  1. Come to play with.
  2. It will be fun, buying things.
  3. Do you like to climb up my trunk and swing from my branches?
  4. You can cut my trunk down.
  5. It is tough to swing on branches in the old age.
  6. I am so tired to climb.

Let’s write

Q 1. Write these sentences in the correct order. Also, choose the right word from the box and add it before each sentence. Remember to put a comma after it, for example, Finally,…

First, Then, After that, Finally

Ans. 1

  1. First, the tree gave its apples to the boy.
  2. Then, it gave him its branches to make a house.
  3. After, that, it asked him to sit on the stump.
  4. Finally, it gave him its trunk to make a boat.

Page no. 128

Q 2. Work in a group and decide the things that you can do to help your grandparents or any old person. Now, write five of these things that you will do.

Ans. 2

1 I can sort and organize things at home.

2 I can clean up home with my grandpa.

3 I can bring things from the market.

4 I will make tea for my grandparents.

5 I can help them with gardening.

6 I will go for a morning walk with them.

Also, see and read:- NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapter 13-A Watering Rhyme

Let’s act

Q 1. You are reading and talking about trees. You are thinking about trees too. Can you make the shape of a tree with your body?

(a) Let’s see your branches.

(b) Let’s see a full tree with fruits and leaves.

(c) Enact a cut tree with only a trunk.

(d) Enact a tree with only a stump left.

(e) Communicate the idea in this play.

Note:- Do it in the class with your friends.

Q 2. Use your body to – stretch, bend, jump, twist, hop, and climb.

Note: Do it yourself. Provide an opportunity for every child to participate.

Page no. 129

Let’s read

Chintha Chettu

Chintha Chettu is a tamarind tree.

This famous tamarind tree is in Gwalior.

It grows over Tansen’s tomb.

Tansen was a great singer.

People in Gwalior say:

“Eat the leaves of this tamarind tree

And you’ll also sing like Tansen!”

Choose the right words.
  1. Chintha Chettu is a tamarind tree. (tree/leaf).
  2. This famous tree is in Gwalior.(Guntur/Gwalior).
  3. Tansen was a famous singer.(singer/dancer).
  4. The tamarind tree grows over Tansen’s tomb. (house/tomb).
  5. “Eat the leaves of the tamarind tree, and you’ll also sing like Tansen. (Tansen/Akbar).”

NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 14- The Giving Tree (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 14- The Giving Tree – it is just for reference and your help you should consult the expert. Moreover, you should not jus remember things, you should try to understand the concept and language and its use.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *