NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books

Unit 8|Lesson 16-Books

4th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions  NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books

Page no. 136

Reading is fun

Q 1. What did the library door say?

Ans. 1 The library door said ‘Come in.’

Q 2. What did the books in the library look like?

Ans. 2 The books in the library looked tall, skinny, little, and fat.

Q 3. Why did the child in the poem like looking at the pictures?

Ans. 3 The child in the poem liked looking at the pictures because the pictures were telling him the stories.

Let’s listen

Q 1. Listen to the words

Come in, come in Go out, go out

What word signs have you seen or heard-

Ans. 1

1 at home Welcome, beware of dogs, do not pluck the flower
2 at the vegetable shop Cash only accepted, no bargaining
3 at the library Keep silence, switch your cell off
4 at the doctor’s place Keep healthy, be in a queue
5 at the bus stop Keep it clean, walk on the left
6 at the toy shop Do not touch, eatables not allowed
Read more:- NCERT Solutions Class 4 English Unit 7 Chapters 15- The Donkey

Let’s talk

Q 1. Do you like reading storybooks?

Ans. 1 Yes I do like reading books.

Q 2. What kinds of stories do you like?

Ans. 2 I like the stories of King and queen, fairies, and folk stories of my village.

Page no. 137

Q 3. The word galore means in great numbers. Do you also have a class library or a school library which keeps many books? Can you borrow books?

Ans. 3 Yes, I have a small library at school. It keeps many books. Yes, I borrow books.

Q 4. Tell the class about your favourite storybook. Talk about the character you liked most in the book.

Ans. 4 My fovourite book is ‘Stories of Akbar and Birbal’. I like Birbal. He is so funny and cleaver. His answers always amuse me. He is sharp-minded.

Fun time

Let’s play Book Chain Form groups of five or six children in the class. Sit in circles. The first child will begin the book chain by saying the name of a storybook. The next child extends the chain by saying the name of another book. In this way, a book chain is formed. The more the rounds the children can go on for, the longer the book chain will be. See which group makes the longest book chain.

Note:- Do this activity at school. When the chain is complete ask every student to tell a story from the books they have read.

Good books:- 11 Books by Indian Authors You Must Read at Least Once in Your Lifetime

Page no 138

Let’s write
Q Make word families. The first word in each has been written for you.

Ans.

ell ail ee ook
well tail see book
shell mail three look
bell trail bee crook
spell rail tree shook
tell snail free brook

Look at this sentence

A library is a place where books are kept. Now fill in the blanks after reading these sentences.

1 An airport is a place where aeroplanes take off and land.

2 A kitchen is a place where food is cooked.

3 A hospital is a place where sick people are taken care of.

4  A market is a place where you can buy things.

5 A school is a place where children study.

NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books

It is just for reference and your help you should consult the expert.

Moreover, you should not jus remember things, you should try

to understand the concept and language and its use.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *