NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 17-Going to Buy a Book

Unit 8|Lesson 17-Going to Buy a Book

4th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 17-Going to Buy a Book (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions  NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books

Page no. 143

Reading is fun

Q 1. Why did grandfather give the children money?

Ans. 1 Grandfather gave money to the children to buy books.

Q 2. Where did they go to buy books?

Ans. 2 They went to a small bookshop to buy books.

Q 3. Did the girl buy a picture book?

Ans. 3 No, the girl didn’t buy a picture book but a storybook.

Let’s listen and search

In small groups one child will give directions orally only once; the others will listen and hunt for the following:

1 a circle

2 a square

3 a triangle

4 a piece of paper with three signatures

5 a piece of paper with a red colour

6 a piece of paper with a number

7 a piece of paper with the label of the tea

8 a twig in the shape of an alphabetic letter

9 a slab of mud with a drawing

10 a flower in the shape of a number

Note:- Do this activity in the class with your friends. It will acquaint students to get information and act accordingly.  Let them struggle with the task.

Let’s talk

Q 1. Is there a bookshop near your home? If there is, do you like to visit it?

Ans. 1 Yes, there is a bookshop near my home. I often visit the bookshop.

Q 2. What are the different kinds of books in this bookshop or in any other bookshop you have seen? Tell the class.

Ans. 2 There are different kinds of books in the bookshop- fiction, non-fiction, art, textbooks, poetry, children’s, dictionaries and mythological etc.

Page no. 144

Let’s write

Q 1. Look at these sentences in the story –

(a) Should we go to the big market?

(b) Should we go to the small shop?

(c) Should I buy a thin book?

The coloured words above are describing words. Now fill in more describing words into the passage below –

Ans. It was a dark night. A little girl sat up in bed listening to her mother tell a short story. Her big eyes opened wide and she gave a lovely smile. “Now go to sleep, Paro,” her mother closed the book. “sweet dreams.”

Q 2. Imagine that you will go to the bookshop tomorrow. What will you do there? Write five sentences beginning with- I shall

Ans. 2

(a) I shall visit the bookshop in the morning.

(b) I shall ask for storybooks.

(c) I shall check all the storybooks.

(d) I shall read a few of them.

(e) I shall buy the book having many stories.

Also read:-NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 16- Books

Page no. 145

Q 3. Tina goes to her school library to borrow a book. Complete her dialogue with the librarian by using and or, or in the blanks.

Ans. 3 Tina: Ma’am, I want to borrow a book.

Librarian: Do you want a storybook or a book of poems?

Tina: I want a storybook.

Librarian: Do you like stories about animals or adventure stories?

Tina: I like both.

Librarian: Go to the second cupboard. On the first shelf, you will find animal stories and on the second, adventure stories.

Tina (after selecting two books): Ma’am, I want Black Beauty and Panchatantra Stories.

Librarian: You can have either Black Beauty or Panchatantra Stories.

Q 4. What is your favourite book? Write down the name of the book. Then write down the story.

Ans. 4 My fovourite book is ‘Stories of Akbar and Birbal.’

Story:- Once king Akbar lost a ring. The king was very sad. Akbar called  Birbal to the court and ask him to find the ring. In the court, Birbal announced that the ring was right there in the courtroom and the thief had a straw stuck in his beard. Everyone in the court was confused. Suddenly, one of the courtiers started touching his beard to find the straw. Birbal caught the thief and found the ring. Akbar thanked Birbal. He just bowed his head and said that it was his duty.

Page no. 146

Let’s make a bookmark
How to make your own bookmark

Remember to treat your books well. Never fold the corners of pages. This makes books look shabby and old. A bookmark helps you to find the page you were on when you last read your book.

Here is a way to make your own beautiful Dove Bookmark.

You need-
  • An old greetings card/wedding card/scissors
  • A black bindi for the eyes
Method-
  • Take the old card. You will need to use the inside of the card.
  • Fold it into two as shown in the picture.
  • Trace the outline of a dove on the card.
  • Cut it along the lines.
  • Make an outline with a black pen.
  • Stick a bindi for the eye.
  • Paste it on a strip of 2 inches x 4 inches.
  • Your Dove Bookmark is now ready to be used.

Read more:How to Choose a Good Book

Page no. 147

Let’s cover our book

Note:- Ask the students to cover their one book in the class and see who has done it correctly. What may be a folding style discuss with the students?

NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 17-Going to Buy a Book (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *