NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy

Unit 9|Lesson 18-The Naughty Boy

4th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy

Page no 153

Reading is fun

Q 1. From where did the naughty boy come?

Ans. 1Th naughty boy came from England.

Q 2. Where did the naughty boy go?

Ans. 2 The naughty boy went to Scotland.

Q 3. Why did he go there?

Ans. 3 He went there to know about the people.

Q 4. What did the boy wonder about?

Ans.4 The naughty boy was wondered to know that everything is the same in Scotland like England.

Let’s listen

Q 1. Listen to these instructions and follow them

 (a) naughty walk forward

(b) naughty walk backwards

(c) fall down

(d) do a funny trick

(e) walk on tiptoes

(f) drag your feet

(g) spin around

(h) jump like a horse

(i) walk with your shoes

(j) shuffle your feet

Note:- Make instructions clear to the students in their native language if required. And let them enjoy the activity. Ask them to say what they are doing.

Let’s talk

Q 1. What do you think the naughty boy would see in India?

Ans. 1 The naughty boy must be amazed to see the land, rivers, and people of India.

Q 2. Have you been to another place recently? What is it like? How is it different from your own place?

Ans. 2 Yes, I been to other state. It was plane. My native land is hilly and I can see miles away. But in plane it’s hard to see far. I found both the places interesting.

Q 3. All cultures have their own folk songs in which each line is repeated. This line is sung in a chorus. Sing a folk song in your own language.

Ans.3 Ask students to sing a folk song. Let them dance if they want to.

Page no 154

Word building

Q 1 Naughty is a describing word. Can you find more describing words in this maze?

Ans. 1

A C J V W X B X T I L P O
F W B E A U T I F U L Y K
Q T C N O N O J S G R E O
W P G O C A L M E L Q V A
A E B N K U D C I Y D O L
N C E L I G O O D A I R P
B M S I E H E A L T H Y O
E L T A A T A Y R U D E A
B N R P D Y W O S W I F T
Y L O R O K E A L P A I P
Q I N O A U A A R A I A N
X V G W N R K E F R D A T
Read more:-NCERT Solutions Class 4 English Unit 8 Chapter 17-Going to Buy a Book
Q 2. Now write these words here

Ans. 1 (a) The peacock is a national bird.

(b) Pinocchio is a wooden puppet.

(c) I saw an ugly quarrel.

(d) Morning exercises make you healthy.

(e) A glass of milk makes your teeth strong.

(f) Rita’s rude behaviour annoyed me.

(g) Rahul does not eat green vegetables, therefore his eyesight is weak.

Page no 155

Let’s write

Q 1. Can you write six things that are made of wood?

Ans. 1 Things made of wood- Door, window, bed, table, chair, bench, cupboard, puppets, stool, rack, box, sticks, utensils, statues, bat, hockey stick etc.

Q 2. Look at the words given below and put them under the things that they are made of

Ans. 2

metal wood rubber cloth
car table balloon shirt
knife chair eraser trousers
scissors pencil toys cap
NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy is just for reference. You should ask the teacher for a better understanding of the subject. They may suggest you many other activities for permanent learning.
Q 3. Who do you think is the naughtiest child in your class? Describe her/him in five lines.

Ans. 3 Subesh is the naughty boy in my class. He is so talkative. Never sits on his seat. Always doing something crazy. He asks naughty questions to teachers. Sometimes he teases other. Always make fun of others. But he is good in studies.

Page no 156

Say aloud

hard, yard, long, song, red, lead, weighty, yard, eighty, found, ground,

Note:- Ask students to read these words aloud. If possible ask them to form sentences and share with other students in the class.

Fun time

Let’s make a mosaic hat for your clown
You need
  • Mirrors/beads of different size and shapes
  • Fevicol/glue/gum.
  • A piece of cardboard
  • Sketch pens
Method
  • Take a piece of old cardboard
  • Draw a colourful pattern on it
  • Take glue/gum and apply it on the surface and stick beads/mirrors/ pulses on it.
  • Fold it into a cone.
  • Your lovely Mosaic Hat is now ready.
  • Put it on your clown.
Q Which country does your clown belong to? Now complete the table below

Ans.

Nation Nationality
India Indian
Scotland Scottish
Australia Australian
France French
Japan Japanese

SEE HERE:How to Be a Good Child

NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *