NCERT Solutions Class 4 English Unit 9 Chapter 19-Pinocchio

Unit 9|Lesson 19-Pinocchio

4th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 4 English Unit 9 Chapter 19-Pinocchio (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions NCERT Solutions Class 4 English Unit 9 Chapter 19-Pinocchio

Page no 160

Reading is fun

Q 1. What did the carpenter buy?

Ans. 1The carpenter bought a queer piece of wood.

Q 2. What did he make out of it?

Ans. 2 He made a puppet out of it.

Q 3. What did he call his puppet?

Ans. 3 He called the puppet Pinocchio.

Q 4. What did Pinocchio say in the end?

Ans. 4 At the end of the story Pinocchio said, “I’m glad to be a real boy. I’ll never lie again.”

Let’s talk

Q 1. Have you ever seen a puppet?

Ans. 1 Yes, I have seen a puppet in the school.

Q 2. Tell the story of Pinocchio with actions.

Ans. 2 Do it is the class with the help of a teacher. And rehearse at home for solo performance. Perform on any occasion of importance.

Word building

Word Fun
Q How many words can you make from PINOCCHIO? Fill them in the empty boxes.

Ans.

pin in no chop chip chop phonic picnic
conch coin chin icon inch hop hip pin

Page no 161

Let’s write

Q 1 Make opposites with the words – dis__ in__

Ans. 1

Words Opposite Words Opposite
respect disrespect own disown
able disable capable incapable
efficient inefficient secure insecure
 Q 2. Make naming words by adding ness, ity, ty at the end of the words given below. One has been done for you.

Ans. 2

public publicity stupid stupidity
forgive forgiveness blind blindly
kind kindness cruel cruelty
polite politeness swift swiftly
moral morality solid solidity
Q 3. Which of the following would you expect a carpenter to use at work?

bench, poker, plane, chisel, fork, spade, blotting paper, lawn-mower, telescope, pincers, jaw, scissors, hammer, map, nails, lathe, pencil, anvil.

Ans. 3 Carpenter would use-

plane- रंदा chisel- छेनी
hammer- हथौड़ा pincers- चिमटी
nails- कीलें lathe- खराद
pencil- पेंसिल bench- बेंच

How to pronounce Pinocchio 

Page no 162

Q 4. Now make sentences using some of the above words.

Ans, 4

1 Plane- Use the plane to smoothen the wood.

2 Hammer- I have two hammers.

3 Nails- Handle with care, nails are sharp.

4 Pencil- Use a pencil to draw a scatch.

5 Chisel- Carpenter has a chisel.

Q 5. Give another word from the story that means

Ans. 5

completed finished
surprised amazed
strange queer
make up your mind decide

Read more:- NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy

Q 6. Add ‘-eror ‘-r‘ to doing words below to make new words.

Ans. 6

stiff stiffer strange stranger
fight fighter dance dancer
juggle juggler ride rider
speak speaker use user
write writer joke joker

Page no 163

Comprehension passage

Once a cunning jackal jumped into a big tub of blue dye.

“I am your king,” he said. All the animals, big and small believed him and bowed before him. The clever jackal smiled. Now he was the most powerful animal in the forest. He was proud to be a king.

Once, the jackal woke up in the middle of the night. The jackals in the forest were howling at the full moon in the sky. The blue jackal forgot he was a king. He, too, began to howl.

“Hu…aah! Hu…aah!” he cried.

The animals ran out to see. “He is not a king. He is just a jackal!” they shouted. They rushed to attack him.

“Stop, stop! I am sorry I tricked you. Please do not kill me!” said the blue jackal.

The animals forgave him, but only after giving the jackal a good beating

– A Panchtantra tale

Reading is fun

Q 1. Why did the animals think that the jackal was a king?

Ans. 1 The animals took him for the king as he had got a strange blue colour.

Q 2. How did the jackal become blue?

Ans. 2 Once the jackal jumped into a big tub full of blue dye and become blue.

Q 3. What did the animals do when they saw the blue jackal?

Ans. 3 The jackal claimed to be the king. The animals believed him and bowed before him.

Q 4. Why did the dogs feel scared when they saw the jackal?

Ans. 4 The dogs feel scared because a jackal can kill them.

Q 5. How did the animals know that the king was just a jackal?

Ans. 5 The jackal began to howl when other jackals were howling in the night. Thus animals came to know it was not the king but a jackal.

Page no 164

Say aloud

laugh fish fan few
cough dish van view
rough wish ran dew

Fun time

How to make a puppet

You need

A brown envelope, newspaper, stick, glue, paper, colors, sketch pen

Method:– See the pictures in the book.

  1. Make the face of a monkey on white paper and colour it.
  2. Cut out the face and stick it on a brown envelope.
  3. Crush the newspaper and fill it in the brown envelope.
  4. Put the stick inside the envelope.
  5. Close the mouth of the envelope firmly with tape or ribbon.
  6. Your puppet is ready.

NCERT Solutions Class 4 English Unit 9 Chapter 19-Pinocchio (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *