NCERT Solutions Class 5 English Unit 7 Chapter 14-Gulliver’s Travels

Unit 7|Lesson 14-Gulliver’s Travels

5th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 5 English Unit 7 Chapter 14-Gulliver’s Travels (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions NCERT Solutions Class 5 English Unit 7 Chapter 14-Gulliver’s Travels

Page no. 120

Reading is Fun

Q 1. Why did the captain send the men to the land?

Ans. 1The captain sent the men in search of water to the land.

Q 2. Why did the men rush back to the ship?

Ans. 2 The men rushed to the ship because they didn’t get any water.

Q 3. Choose the correct answer.

 (i) The giant carried a reaping hook because

(a) he was fighting with the other giants.

(b) he was going to reap the corn.

(c) he wanted to frighten Gulliver.

Ans.  (b) he was going to reap the corn.

(ii) They put Gulliver on the ground to look at him because

(a) they had never seen a human before.

(b) they thought he was a doll.

(c) they had never seen such a tiny man.

Ans.  (c) they had never seen such a tiny man.

 Page no. 121

(iii) Gulliver was

(a) a farmer.

(b) a sailor.

(c) a dwarf.

(d) a giant.

Ans. (b) a sailor.

Q 4. Name the creature to whom you would look like Gulliver. The creature is now extinct. The word begins with the letter D…

Ans. 4 Dinosaur

Q 5. From the text, write the sentence that tells you the following

Ans. 4

(i) The giant reapers were fascinated by Gulliver. They all sat on the ground to take a good look at me.
(ii) Gulliver was a learned man. I tried to speak to them loudly in several languages.
(iii) The farmer’s son thought Gulliver was a toy. On seeing me the child grabbed me from the table and put my head into his mouth.
(iv) The farmer’s wife was a kind-hearted woman. I would have broken my neck if the mother had not held her apron under me.

 Let’s Talk

Q 1. Read the following sentences carefully.

The giant farmer’s voice was as loud as a bellowing trumpet.

or

The giant farmer’s voice was as loud as thunder.

When something is very cold, we say it is as cold as ice.

This is because ice is very-very cold.

Page no. 122

Q  Now complete the following. Use the words given in the box.
red slow black gentle warm strong sweet light white

 1 as light a feather

2 as slow a tortoise

3 as sweet as honey

4 as white as snow

5 as strong as an ox

6 as black as night

7 as red as a rose

8 as warm as a toast

9 as gentle as a breeze

Q Use the above expressions to complete the following sentences.

Ans.

(i) The old man’s hair is as white as snow.

(ii) His feet were as cold as ice.

(iii) The newspaper boy was as slow as a tortoise in delivering the papers.

(iv) I felt as light as a feather after exercising.

Q Create your own comparisons for the following. Work in pairs.

Ans.

1 as tall as a tree.

2 as fast as a cheetah.

3 as high as a kite.

4 as angry as a bull.

5 as tiny as an ant.

6 as brave as a lion.

Page no. 123

Q 2. There are many reasons why something happens. For example

Ans. 2

Event Reasons
Gulliver could not climb the fence because

 

1 every step was six feet high.

2 he saw one of the giants coming towards him.

3 he ran to hide himself.

All the three are reasons why Gulliver was unable to climb the fence.

Q 3. Now look at the pictures and discuss in groups why the following events happened. You may find more than one reason for each of them.

Ans.

Event

Reasons

 

 

Notice:- Play canceled

1 One of the actors was ill.

2 A few tickets were sold.

3 Due permission was not taken.

4 Another mega-event in the city.

5 Director was upset with the practice.

6 Massive rain or snowfall in the city.

 

 

Couple walking

1 They are on an evening walk.

2 Both are going to attend a party.

3 Returning from a marriage.

4 A doctor has suggested them to walk.

5 They enjoy nature every day.

See and read:-NCERT Solutions Class 4 English Unit 9  Chapter 18 The Naughty Boy

Page no. 124

Let’s Write

Look at the following examples.
  • I was trying to climb over the fence when the giant saw
  • The farmer’s wife was stroking the cat when her one-year-old son entered.

Both the actions were in the past.

When the first one was going on in the past, the second one happened.

Q 1. Match the following and write complete sentences in the lines below.

Ans. 1

What was happening?
What happened?
(i) I was writing a letter. the lights went out.
(ii) Paul was looking out of the window. the bell rang.
(iii) He was looking for his dog he noticed a lovely butterfly.
(iv) I was just completing the last answer. he fell off the ladder.
(v) The man was painting the wall. I met Arun.
(vi) Amit was doing his homework. my pen ran out.
(vii) My mother was cooking dinner. ma’am said, “Stop writing.”

Ans. 1.

  1. I was writing a letter when my pen ran out.
  2. When Paul was looking out of the window he noticed a lovely butterfly.
  3. When I met Arun, he was looking for his dog.
  4. I was just completing the last answer when ma’am said, “Stop writing.

Page no. 125

  1. The man was painting the wall when he fell off the ladder.
  2. Amit was doing his homework when the lights went out.
  3. My mother was cooking dinner when the bell rang.

Note:- Please note that sometimes the order of the sentences changes.

Q 2. Now complete the following suitably.
  • I was sitting in a taxi yesterday when rainfall started.
  • He was cleaning out his cupboard when found the lost pen.
  • The child cried when a dog ran out onto the road.
  • We were playing when the teacher walked into the room.
Q 3 When we compare two things/people, we add -er or more to

the describing word. When we compare three or more things/ people, we add est or most to the describing word.

Look at the following examples. When the first two are compared and when all three are compared.

fast faster fastest
1 Picture of a boat 2 Picture of a car 3 picture of an aeroplane
  • The sailboat is fast.
  • The car is faster than the sailboat.
  • The aeroplane is the fastest of all.
difficult more difficult most difficult
1 Picture of a dart board 2 Picture of a joker 3 Picture of a magician

Page no. 126

  • Hitting a target is difficult.
  • Juggling caps is more difficult than hitting a target.
  • Doing complicated magic tricks is the most difficult of them all.

Now complete the following, in the same way, using the words easy or strong.

Ans.

(1) Skipping is easy.

Jumping is easier than skipping.

Walking is the easiest of all.

 

(2) The dog is strong.

The horse is stronger.

The elephant is the strongest.

Now complete the following, in the same way, using the words juicy or exciting. The order may vary according to your choice.

Ans.

apple is juicy.

orange is juicier.

sugarcane is the juiciest.

rock climbing is exciting

skiing is more exciting

river rafting is the most exciting

Q 4. Correct the use of describing words in the following sentences.

Ans.

This is the simplest problem of all.

Which is the lighter of the two parcels?

He is cleverer than I am.

I like this better of the two.

The flood became worst as the rain increased.

Page no. 127

Q 5. Punctuate the following sentences using following wherever necessary.

capital letters,

full stops (.)

commas (,)

question marks (?)

apostrophe (‘)

an exclamation mark (!)

Ans. 5

Dear Samir,

I am sending you a photograph of my newest pet frisky. He is a bulldog and a very playful puppy. By next summer, he should be old enough to go with us, on our long walks. I’ m sure you are looking forward to seeing him. I know you will like him.

Warm regards.

Sanju

Q 6 Punctuate the following sentences

(i) Next Wednesday, my sister Mita is going to join the State Bank of India.

(ii) The dog wags its tail when it’s pleased, but a cat waves its tail when it’s angry.

(iii) When I went fishing, I caught an old shoe, a plastic bag, and a bad cold.

(iv) She fed the baby, washed the dishes, put the lights off, and went to sleep.

(v) Wasn’t Tim born on the 26th of January, 1989?

(vi) “Oh! No, the bus has gone.

Let’s Find Out

Fill in the blanks.

Ans.

A giant tree Redwood trees of California
A giant bird Ostriches
A giant land animal Elephant
A giant water creature Blue Whale
A giant reptile Saltwater Crocodile
A giant aeroplane Airbus A380-800

List of large aircraft

Page no. 128

Find out some interesting facts about each of these giants and share them with the class.

Creative Writing

You woke up one morning and found yourself in the land of dwarfs! Write a paragraph describing your experiences there and how you got back home finally. You may begin like this. Everything around me looked different.

Ans. Everything looked around me differently. I rubbed my eyes to ensure whether it was a dream.  But, no it was a reality. I was surprised to see everything small. The trees were of my knee’s heights. The grass was so tiny that I couldn’t even pluck it. All of sudden, I heard some noise. It was from the ground. After seeing carefully, found the tiny people around me. They were like dancing and happy to see me.

I could not understand the language, but with the gestures, they asked me to sit. Offered me the tasty fruits and the nuts. Then they bowed their heads and signaled to go away. I got it, they didn’t want me there and walked in the direction they signaled. I could not understand how it happened but I was in my bedroom. That was how I got back to my land but it was a fantastic experience.

Joke

Q. What did the monster eat after the dentist pulled its tooth?

Ans. The dentist.

Read also:-NCERT Solutions Class 4 English Unit 9 Chapter 19-Pinocchio

NCERT Solutions Class 5 English Unit 7 Chapter 14-Gulliver’s Travels (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *