NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend

Unit 8|Lesson 15-Nobody’s Friend

5th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend

Page no. 132

Reading is Fun

Q 1. What are the things the girl does not want to share?

Ans. 1 She does not want to share her sweets, book, and doll.

Q 2. Did the boy share his toffee and tricycle with others?

Ans. 2 No, he didn’t share his toffee and tricycle.

Q 3. Why are the two children nobody’s friends?

Ans. 3 The children are nobody’s friends because they don’t share their things with others.

Q 4. What does the child in the last stanza want to share?

Ans. 4 The child in the last stanza want to share his sweets, ball, books, games, apples, and cake.

 Let’s Talk:- 

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend is just for reference please consult the expert.
Q 1. Do you like to share your favorite food or toys with others? Why?

Ans. 1 Yes, I like to share my favourite food or toys with others. Because I like to eat and play together.

Q 2. Who is your best friend? Can you describe him/her?

Ans.2 Raj is my best friend. He is a sharing boy. I love his kind nature. He is always ready to help.

Or

Rani is my best friend. She is a Sharing girl. I love her kind nature. She is always ready to help.

Q 3. Suppose you and your friends were very thirsty and there was only one glass of water. What would you do?

Ans. 3 If we both were thirsty and had one glass of water, we would share the glass of water.

Q 4. If you had a bat, could you play cricket by yourself?

Ans. 4 No, I could not play cricket by myself even if I had a bat.

Word Building

Q 1. Can you find more words ending with –less,

Ans. 1  friendless, homeless, wireless, needless, keylesshelpless, inkless, hopeless, driverless, paperless, thankless, timeless.

Page no. 133

Q 2. Can you write the opposite of

Ans. 2

(i) lend- उधार देना borrow-उधार लेना
(ii) nobody-कोई नहीं everybody-सब

Read more:-NCERT Solutions Class 5 English Unit 7 Chapter 14-Gulliver’s Travels

What are no words

Q 1. Several words mean no. The word never is one. It means at no time or not ever.

Here are some other no words read them

nobody no nowhere
no one none nothing

Note:- Read these words as many times as possible. Let children get acquainted with the words.

Q 2. Read the given sentences and underline the no word in each.

Ans. 2

(i) Nobody is at home.

(ii) Ram has no book.

(iii) Can no one help him?

(iv) Was Gopal nowhere around?

(v) None of the two boys came.

(vi) There is nothing to do.

(vii) I have no coat.

(viii) Radha is never late.

Page no. 134

Say Aloud

nobody everybody somebody
cycle bicycle tricycle
share care stare
hair pair stair

Note:- Let the children say these words aloud. Ask them to form sentences out of these words. Let them use two of these words in one sentence.

Now write words that rhyme with

train- chain, pain, brain, again, lane, mane,

friend- bend, end, fend, lend, send,

Let’s Write

Here is a short story. Once a lion lay fast asleep in the Ranthambore forest of Rajasthan. Some mice were playing hide and seek near him. One mouse got trapped under the lion’s paw. The lion woke up, laughed loudly and let the mouse go! After some days the mouse heard the lion’s roar. He saw that the lion lay in great pain as he was tied with many ropes. The mouse used his sharp teeth and cut the rope. “You are a true friend,” said the lion.

From Aesop’s Fables

Know more:- How to Help Your Child Become a Good Friend

A friend in need is a friend indeed.

What does this mean?

(i) We must be there for friends in trouble.

(ii) Only a good friend will be with us when we are in trouble.

Q In a short paragraph write how you can be a good friend.

Ans.  To be a good friend I will help everyone near me. I would share my food and toys. I will play with them. I will help them in their studies. I would take care of them. I would be kind to them. I will keep them happy so that they enjoy my company. I would be a good friend. Do you like to be my friend?

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *