NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 16-The Little Bully

Unit 8|Lesson 16-The Little Bully

5th Class English Marigold

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 16-The Little Bully (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Answers for Textbook Questions NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 16-The Little Bully

Page no. 139

Reading is Fun

Now that you have read and understood the lesson, can you answer these questions? You can put a (V) on the right answer.

Q 1. Why did all the children hate Hari?

1 Because he would not talk to anyone.

2 Because he always pinched them.

3 Because he loved stealing their food.

Ans. 2 (ii) Because he always pinched them.

Q 2. “Nobody took Hari’s hand, Nobody went near him and Nobody played with him.” This shows that Hari had
  • many friends.
  • few friends.
  • no friends.

Ans. 2 (ii) few friends.

Q 3. Which of the following actions would make a friendly person? Write them down.

Ans. 3

  • Respecting other people.
  • Eating a small child’s tiffin.

Page no. 140

  • Calling people rude names.
  • Pushing a smaller boy and making him cry.
  • Being helpful to everyone.
  • Helping your classmates in school.
  • Mocking at friends and hurting their feelings.
  • Protecting a weaker person.

Ans. 3 Actions which would make a friendly person

  • Being helpful to everyone.
  • Helping your classmates in school.
  • Protecting a weaker person.

Vocabulary

Q 1. Find out words which are opposites or are closest to being the opposites of the words given below. Then write down the opposites in the grid.

Down

Across

1 smile 3 quiet
2 happy 5 punish
4 strong  

Ans. 1

Down

Across

1 smile -scowl 3 quiet-noisy
2 happy-miserable 5 punish- reward
4 strong-week  

Page no. 141

Q 2. Hari was pinched till he was black and blue. “Black and blue’ means
  • Hari fell down in pain.
  • there were bruises on his body.
  • Hari painted himself in colours.
  • Hari had a black and blue shirt.

Ans. 2 (ii) there were bruises on his body.

Q 3. ‘I shan’t pinch anyone anymore’. Shan’t means.
  • shall
  • should
  • shall not
  • will not

Ans. 3 (iii) Shall not

Q 4. Give the full forms of

Ans. 4

won’t- Will not

weren’t- wee not

wouldn’t- would not

couldn’t- could not

Q 5. A girl was sitting quietly beside him. Hari leapt to his feet, crying loudly. The words quietly and loudly tell us how an action is being done.
Find five more words ending in -ly which denote how something is done.

Ans. 5

Closely

Carefully

Beautifully

Slowly

Hardly

Lightly

Page no 142

Q 1.  Add -ly to the following words.

Ans. 1 Clear- clearly, merry- merrily weary- wearily dreary- drearily, bright- brightly, bad- badly, double- doubly, fond-fondly,

Q 2 Now can you make sentences with these words?

Ans. 2

Clearly– साफ-साफ- It was clearly a goal.

Merrily- ख़ुशी से They played merrily.

Wearily- थके हुए अंदाज़ मेंShe wearily said yes to go to market.

Drearily- उदासी से- He drearily opened the door.

Brightly- उल्लसित हो कर- Children brightly welcomed the guest.

Badly- बहुत बुरी तरह- I was badly running after the bus.

Fondly- भोलेपन से- The small girl fondly talking to her dog.

Fun with Sounds

Q 1. Let’s practice with P and F.

Pleased, pricked, pinched, punished, fat, fruit, fell, forgotten, palm, pair, proud, parade, farm, fare, frown, fish

Note:- Ask students to read these words. Make sentences. And try to understand the use of the word.

Q 2. Complete the blanks with rhyming words of the following and practice aloud.

Ans. 2

Words

Rhyming Words Words

Rhyming Words

bruise cruise creatures fractures
carriage marriage teachers archers
prawn lawn vowed bowed

 Page no. 143

Let’s Practice Some Writing

Q 1 How did the seaside creatures, the crab, the lobster etc. teach Hari a lesson? Write in a few lines.

Ans. 1 The seaside creatures, the crab, the lobster, etc. nipped Hari’s hand in their pincer, which made him yell in pain. This incident taught him a lesson and made him learn why all his classmates didn’t like him.

Q 2. Read these sentences carefully.

I ate an apple.

A boy is standing under the tree.

The sun rises in the east.

A and an do not point out any definite or particular person or thing whereas, the is used when we speak of some particular person or thing. A, an and the are called articles. Remember an is used before words beginning with a vowel a,e,i,o,u.

Now fill in the blanks with appropriate articles.
  • Hari was an unpopular boy.
  • The boys and girls went to the seaside for a picnic.
  • He saw a big crab coming towards him.
  • I found an empty bottle, floating in the water.
  • The sea creatures ate his food.

Page no 144

Q 3. A crab has a hard shell whereas a frog does not have one. There are many animals that protect themselves from their enemies with their outer cover/shells/quills. In the box given below are the names of some animals. Encircle the ones that can protect themselves with their hardcover.

Animals having shields know more here  

Ans. 3 The answer is bold, italic and underlined.

crocodile snail

 

lizard snake
turtle

 

tortoise

 

gorilla

 

frog

 

hedgehog

 

porcupine

 

   

 Read more:- NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 15 Nobody’s Friend

Q 1. Now paste/draw the picture of anyone animal. Write five lines about it.

Ans.

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 16-The Little BullySource image see the original image here

1 Snails are really beautiful creatures.

2 Do you know it does not have a backbone?

3 Its body is so soft. It has a shell, which protects it.

4 It moves on its bellies (stomach).

5 It lives on land, under rocks, and logs and in other dark places.

6 We should disturb them.

Page no. 145

Q 4. Can you tell the difference between a turtle and a tortoise? Write a few lines.

Ans. 4 Turtle spends most of their lives in water.

A tortoise lives on land.

Turtles have flattened feet for swimming.

Tortoises have blunt feet for walking on land.

Tortoiseshells are rounded and domed, while turtle shells are flatter.

To know more click here

Q 5. Describe what is happening in the picture. Use is/are and ing to make your sentences. Clues are given in the box.

Swing, lick, sit, slid, climb, kick

Page no. 146

Ans. 5. For example, Krishna is swinging.

  • Mary is swinging up the slide.
  • Hari is climbing and boxing her.
  • Little Bitoo is licking a lollipop.
  • Rita is sliding down the slide.
Q Imagine what the children will do in the playground tomorrow. You can take some hints from the words given in the box. e.g. John will play Kabbadi tomorrow.

Play, football, jump, race, badminton, run 

Ans. Children are playing on a big ground. They are running here and there. Sheela is bouncing a big ball. Two small boys are playing cricket. Some girls and boy are skipping. Everyone, enjoying the evening. I am watching them all and running the race with my friend.

Let’s be creative and Talk

Q 1. Work in groups of four. See the picture of a shipwreck at the bottom of the ocean. Suppose you went deep-sea diving. What would you find? Think of all the words that come to your mind, then build a paragraph. Share your story with other groups.

Ans. 1 animals there and touched them. A sunk ship looked like moving. There were so many shells. I picked up some to show my friends. Human waste was also there it had made the place untidy, A big octopus was lying there, might be sleeping. I saw fishes of different shapes and colors. I enjoyed the journey deep into the sea. It was the time to came back, and I just swam to the surface of the sea.

NCERT Solutions Class 5 English Unit 8 Chapter 16-The Little Bully (CBSE) You should refer to books and teachers. This is just for making reference available. There are so many activities which need to be undertaken for better understanding. Let students explore the subject. Use it on own discretionary. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *